Sysmex Nederland
Menu

Verhoging comfort borstkankerpatiënt door goedkeuring terugbetaling Magseed®, een zaadje kleiner dan een rijstkorrel dat kleine, zachte borstletsels exact lokaliseert

2022/05/09 – Hoeilaart, Belgium

Sysmex Belgium NV - Hoeilaart, België 9 mei 2022 –  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke geeft positief advies voor de terugbetaling van Magseed®, een innovatief en gelauwerd medisch hulpmiddel dat ingezet wordt bij chirurgische ingrepen bij o.a. borstkanker. Studies tonen aan dat Magseed® het patiëntencomfort significant verhoogt en uiterst gebruiksvriendelijk is voor de artsen. Magseed® was de eerste draadloze niet-geïoniseerde marker die in 2018 geïntroduceerd werd in Europa/België. Magseed® werd al bij meer dan 150.000 patiënten wereldwijd toegepast, waaronder ook in verschillende Belgische ziekenhuizen. Magseed® ontving in datzelfde jaar ook al de presigieuze Galenusprijs voor meest innovatief medisch hulpmiddel.
Deze goedkeuring is een belangrijke stap vooruit in de behandeling van borstkanker in België. De terugbetaling zal binnenkort van kracht zijn voor Magseed® alsook andere nieuwe draadloze niet-geïoniseerde markers die geschikt zijn voor het markeren van zachte weefsels bij borstkanker.

In België heeft ongeveer een derde van de gemiddeld 10.724 jaarlijkse diagnoses van borstkanker betrekking op niet-tastbare tumoren. Door een betere screening en verhoogd bewustzijn van borstkanker komen kleinere borsttumoren steeds vaker voor. Door deze tendens zijn tumoren zo klein dat ze zelfs niet meer met de hand kunnen worden gevoeld. Het lokaliseren van deze letsels wordt zo bemoeilijkt. Vandaar dat de radioloog deze kleinere letsels op voorhand zal markeren zodat de chirurg ze later correct kan verwijderen. Dergelijke letsels werden tot voor kort doorgaans verwijderd met behulp van draadlokalisatie of “harpoen”. Deze harpoen wordt vaak in de ochtend van de ingreep geplaatst, om het ongemak voor de patiënt te reduceren. Tussen plaatsing en ingreep steekt de harpoen deels uit de borst en zorgt zo voor heel wat ongemak bij de patiënt. De draad loopt hierdoor het risico om te verschuiven. Dit kan ertoe leiden dat de chirurg onvoldoende aangetast weefsel verwijdert.

Magseed® is een marker of zaadje voor het lokaliseren van zachte weefsels (niet-tastbare borstletsels, verdachte/aangetaste lymfeklieren, …), bij onder andere borstkanker, met als resultaat een beter patiëntencomfort en een superieure gebruiksvriendelijkheid. De methode is eenvoudig en doeltreffend. Het kan dan ook zonder beperking in tijd voor een ingreep in een tumor of zacht weefsel worden geplaatst. Dit geeft extra flexibiliteit bij het inplannen van de betrokken afdelingen in het ziekenhuis en beperkt het ongemak voor de patiënt. Eenmaal geïmplanteerd, blijft Magseed® dankzij zijn spiraalstructuur op zijn plaats. Op de dag van de ingreep wordt de marker door de chirurg gedetecteerd met het Sentimag® systeem op basis van een tijdelijk magnetisch signaal. Deze probe kan de locatie van de Magseed® in het lichaam nauwkeurig bepalen door middel van een numerieke telling en een geluidssignaal.

Magseed® is momenteel niet enkel de kleinst beschikbare marker, maar ook het meest bestudeerde niet-radioactieve zaadje. Een voordeel ten opzichte van andere beschikbare markers is dat Magseed® niet radioactief of permanent magnetisch is. Wanneer de Magseed® marker wordt gebruikt in combinatie met de lymfeklier tracer Magtrace®, bieden ze daarenboven samen 's werelds enige draad- en stralingsvrije oplossing voor Targeted Axillary Dissection (TAD) met als bijkomend voordeel dat dit met eenzelfde systeem, Sentimag® gedetecteerd kan worden. Bij een TAD procedure wordt niet enkel het borstletsel gemarkeerd om te verwijderen, maar ook eventueel verdachte okselklieren.

Over Sysmex Belgium N.V.:
Sysmex Corporation is opgericht in 1968 in Kobe (Japan) als producent en leverancier van laboratorium systemen en medische hulpmiddelen. Wereldwijd heeft Sysmex momenteel ongeveer 9000 werknemers. Sysmex Belgium ontstond in 2009 door de overname van Goffin Meyvis, een bekende leverancier in de Benelux van verschillende hightech analyseapparatuur, waaronder alle Sysmex producten. Onze Sysmex collega's werken dagelijks aan het vertrouwen van onze klanten en het optimaal gebruik van onze producten.  We handelen steeds vanuit het oogpunt van de klant en bieden onze klanten gemoedsrust door onze betrouwbare kwaliteit en nauwgezette ondersteuning.

Contacten:

 

 

 

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.