Sysmex Nederland
Menu

Denys over werken met de Rion VM-56 trillingsmeter

Posted by Rumi Sarmiento 11/2019

Bij zware regenval houdt men in en rond Sint-Pieters-Woluwe de adem in, want als het een beetje tegenzit, staan de straten blank en loopt het water tot in de woningen. Daarom gaf bouwheer Vivaqua de opdracht om onder de Grootveldlaan een tubulair regenwaterbekken met een opslagcapaciteit van 8000 m³ te realiseren. Voor dit bouwproject wordt een tunnelboormachine gebruikt en dat veroorzaakt trillingen. Om ervoor te zorgen dat er geen schade aan omliggende gebouwen is tijdens dit project heeft Denys Rion VM-56 trillingsmeters geïnstalleerd. De nieuwe trillingsmeter werd onlangs gelanceerd, dus de grote vraag is: hoe bevalt 'ie?

Een regenwaterbekken om de stortregen tegen te gaan

Door de klimaatverandering krijgen we vaker af te rekenen met plotse zware regenval, waardoor het stormwaterbeheer ook in België topprioriteit is. Als het in en rond Sint-Pieters-Woluwe stortregent, kunnen de riolen in de Struybeeckvallei het water maar moeilijk slikken. Daarom werden in het verleden de regenwaterbekkens gebouwd. Het risico op overstromingen in het gebied bleef echter groot en daarom besloot Vivaqua om onder de Grootveldlaan een nieuw bassin met een opslagcapaciteit van 8000 m³ te realiseren. De THV Grootveldlaan, dat BAM Contractors, Wayss & Freytag en Denys omvat, kreeg de opdracht toegewezen. “Door de dichte bebouwing was het hier moeilijk om bovengrondse putten te integreren. Een tunnel met een grote diameter in combinatie met een pompput bood de oplossing,” geeft Dirk Derycke, Division Manager Tunneling & Drilling  aan. “Door deze innovatieve techniek blijft de zichtbare impact voor de omgeving immers zeer beperkt.”

Trillingsmeters op de bouwwerf

'Bij een dergelijk bouwproject is het van groot belang dat er wordt rekening gehouden met de omgeving. Hieraan wil men immers op geen enkele wijze schade toebrengen. Omdat schade soms in een klein hoekje zit, zoals trillingen op een hele lage frequentie, DIN-norm geen schade aan (omringende) gebouwen. zijn er drie trillingsmeters geïnstalleerd. Deze trillingsmeters kunnen gedurende het hele project de trillingen registreren. Zo weten we precies dat we binnen de trillingslimieten blijven'. Aldus, werfleider Sander Cambron.

Meten met de Rion VM-56

Denys is enthousiast over de nieuwste trillingsmeter van Rion. Het installeren van de trillingsmeters alsook het verplaatsen ervan, op een traject van enkele honderden meters, was zeer eenvoudig. De online LivePPV software zorgt ervoor dat Denys vanaf waar dan ook toegang heeft tot de data. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van alle trillingen. Mocht er een overschrijding zijn van de trillingslimieten, dan ontvangt Sander direct een e-mail notificatie: 'Gelukkig is dit nog niet gebeurd'. Los daarvan wordt het systeem gebruikt voor manuele trillingsmetingen. 'Zo konden we na een vraag van een ongeruste buurtbewoner, direct op locatie (in het huis) meten volgens DIN 4150-2. We konden de buurtbewoner zo snel geruststellen. Het is fijn dat je in de software zelf kan kiezen volgens welk protocol je meet.'

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.