Sysmex Nederland
Menu

Roel is stamceldonor

Posted by Laura Gielen on 10/2021

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak een laatste kans. Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor! Roel, projectmanager bij Sysmex, deed dit een tijdje terug.

Hoe kwam je er bij om een stamceldonor te worden?

"Een gastspreker en mijn collega Claudia hadden gesproken over het belang van het hebben van zo veel mogelijk stamceldonoren op een bedrijfsevent. Dit omdat de kans op een match bijzonder klein is en bij iedere stamceldonor de kans voor iemand op een mogelijke match toch weer iets groter kan worden."

Waarom heb je de stap gezet?

"Allereerst kun je als stamceldonor iemands leven redden, waarbij voor patiënten met een vorm van bloedkanker als leukemie deze stamcellen cruciaal zijn voor een laatste kans. Zelf heb ik het geluk om gezond te zijn, maar als mijn familie, vrienden of ikzelf dit niet meer hebben, dan zou ik ook willen dat iemand mij deze mogelijkheid op herstel zou kunnen geven. Daarbij hoop ik oprecht om opgeroepen te worden als match, zodat iemand deze kans op leven met mijn stamcellen kan krijgen."

Was het veel moeite om stamceldonor te worden?

"Na het aanmelden ontving ik binnen enkele dagen via de post de 'registratieset', waarbij ik middels wattenstaafjes een beetje wangslijmvlies moest terugsturen in de bijgevoegde retourenvelop. Met andere woorden: het kostte mij totaal geen moeite om stamceldonor te worden."

Hoe groot is de kans dat je ook echt wordt opgeroepen?

"Als je eenmaal stamceldonor bent, is de waarschijnlijkheid dat je wordt opgeroepen best klein. Als er je toch die ene match bent met een patiënt volgt er, na uitgebreide voorlichting en een medische keuring, de daadwerkelijke donatie van de stamcellen. Je kan stamcellen op twee manieren doneren: via het bloed of via het beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt. Als donor kan je ook je eigen voorkeur doorgeven wanneer je wordt opgeroepen."

Zou je het aanraden aan andere collega’s om ook donor te worden?

"Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen of hij/zij stamceldonor zou willen worden, maar ik hoop dat steeds meer mensen zich zullen aanmelden. Mede omdat het voor jezelf geen gevaarlijke ingreep is en je iemand anders weer perspectief op leven kunt geven."

Zijn er voorwaarden?

"Je kan je kosteloos registreren als stamceldonor als je 18 tot en met 35 jaar bent. In de leeftijdscategorie 36 tot en met 55 jaar wordt een eenmalige eigen bijdrage van 35 euro gevraagd voor de registratie. Maar voor Sysmex collega’s zorgt het bedrijf daar voor. Je kan trouwens donor worden ongeacht je seksuele geaardheid of gender. Om stamcellen te kunnen doneren moet je wel een BMI tussen de 18 en 30 hebben."

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.