Sysmex Nederland
Menu

Test je hier en steun ‚Villa Joep!‘ om neuroblastoom kinderkanker
de wereld uit te helpen.

Wij vervolgen ons “Sysmex fight against cancer” initiatief in 2016.

Hiervoor hebben wij een heel bijzonder ‘’loopje’’ uitgezocht: De Fish Potato Run. Wij gaan starten met een team van ruim 40 runners.
De Fish Potato Run wordt in de aardappelhoofdstad Emmeloord georganiseerd. Door Urk met de visserij erbij te betrekken, wordt gelijk een gezondere voeding aangemoedigd (aardappelen en vis). Traditioneel ontvangt iedere loper bij de finish daarom een ‘’Fish’’ en ‘’Potato’’.
 
Dit jaar steunen wij het doel van Villa Joep; het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker (www.villajoep.nl).
De huidige schrikbarend lage genezingskansen (30%) moeten omhoog. Hiervoor is veel onderzoek nodig. Onderzoek vindt enkel plaats bij voldoende financiële middelen. Deze middelen komen altijd van donaties.

Daarom ondersteunen wij Villa Joep, zodat meer onderzoek mogelijk is voor de genezing van patiëntjes met neuroblastoom
Naast een deel van het startgeld, dat we aan Villa Joep doneren, gaan wij ook Lactaat , Glucose en Hemoglobine metingen aanbieden. Het bedrag van 4 euro per meting gaat de volle 100% naar Villa Joep. Er wordt geprikt tijdens het ophalen van de Startnummers op 9 September bij de Bosbadhal Emmeloord en op 10 September bij de Finish .
 
Wij hopen op een geweldige opbrengst voor Villa Joep en een gezellige sportieve dag!

Wat is conditie?

Glucose – je energie leverancier

De belangrijkste energiebron voor de spieren is glucose, tijdens het sporten wordt deze op twee verschillende manieren gebruikt. Bij voldoende zuurstof (O2) heeft een aërobe en holistische afbraak van glucose de voorkeur en komen grote hoeveelheden energie vrij in de vorm van Adenosinetrifosfaat (ATP). Wanneer de intensiteit van de activiteit hoger is of er onvoldoende zuurstof beschikbaar is, wordt glucose deels afgebroken tot lactaat; dit mechanisme is snel, maar biedt slechts 5,5% van de energie van de eerste route. Belangrijkste bronnen van glucose voor het lichaam zijn de lever en het spierglycogeen. Als deze voorraden op geraken, wordt bloedglucose gebruikt, maar dat kan leiden tot hypoglycemie. Glucosespiegels variëren dus over de dag, in principe heb je een nuchtere waarde tussen 4.0-6.4 mmol/l. Voor niet-nuchtere glucose worden de grenzen van 4.0 – 7.8 mmol/l aangehouden.

Hemoglobine draagt bij aan jou goede prestatie

Een efficiënte afbraak van glucose tot energie is dus afhankelijk van zuurstof (O2). Om de opname van zuurstof tijdens het sporten te verhogen versnelt je ademhaling. Het eiwit hemoglobine (Hb) is verantwoordelijk voor het transport van O2 uit de longen via de bloedvaten naar de rest van je lichaam. De normaalwaarden voor hemoglobine zijn 7.5 – 10.0 mmol/l voor vrouwen en 8.5 – 11.0 mmol/L voor mannen. Er zijn veel bouwstoffen nodig om Hb te maken, ijzer is onder andere zeer belangrijk. Een verlaagd hemoglobinegehalte kan duiden op een ijzertekort. Verhoogde waarden daarentegen kunnen wijzen op de inname van verboden stoffen, zoals EPO. Tijdens en na het sporten kan de concentratie van Hb in het bloed licht stijgen doordat er sprake is van uitdroging.

Wat lactaat je vertelt over jou grenzen

Door intensiever te sporten worden verhoogde hoeveelheden glucose afgebroken tot lactaat. Tot op bepaalde hoogte zijn productie en afvoer van lactaat in evenwicht. Dit evenwicht is afhankelijk van je conditie. Als de intensiteit van de oefening te hoog is voor je wordt er meer lactaat geproduceerd dan afgevoerd en stijgt je lactaat niveau. Dit leidt tot een afnemende werking van je spieren tot je weer volledig rust en verklaart ook deels de spierpijn die je na het sporten kan ervaren. De limiet tot waar het evenwicht mogelijk is, noemen we de anaërobe drempel of lactaat drempel. De normaalwaarden van lactaat tijdens rust zijn < 1,8 mmol/L, de gemiddelde anaërobe drempel tijdens het
sporten ligt op 4 mmol/L. Waarden hoger dan 4 mmol/L suggereren dat de presentatie niet lang kan worden volgehouden en zal leiden tot een sterke afname van het prestatievermogen.

 

 

Help vechten tegen neuroblastom kinderkanker

PDF

Check je conditie

PDF
Enjoy our Media Centre
All
  • All
  • Documents
  • Podcast
  • Beelden
  • Video's
See our library of smears https://www.sysmex.nl/library/image-gallery.html
Learn more about our concept https://www.sysmex.nl/onderneming/who-is-sysmex/silent-design.html
Growing your knowledge Visit our Academy
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY See the scalability of XN http://www.sysmex.nl/media-center/xn-tailoring-your-haematology-13880.html
See our library of smears https://www.sysmex.nl/library/image-gallery.html
Growing your knowledge Visit our Academy
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY See the scalability of XN http://www.sysmex.nl/media-center/xn-tailoring-your-haematology-13880.html